Klunzige bende wacht celstraf na reeks overvallen

UTRECHT - Gevangenisstraffen van twee tot zeven jaar: dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag tegen een groep die wordt verdacht van drie overvallen binnen twee dagen.
Het gaat onder meer om een gewapende roof bij grandcafé De Lindenhof in Soest op 22 september 2013. Vlak na sluitingstijd wandelden drie mannen op hun dooie gemak naar binnen en vermomden zich in de foyer. Eén van hen bleef op de uitkijk staan, terwijl de twee anderen het cafégedeelte binnenstapten en een paar medewerkers bedreigen met een vuurwapen.
De groep vertrok met 470 euro. De gebruikte wapens zouden overigens zijn meegenomen bij een inbraak in een woning in Harderwijk, een paar dagen eerder.

MISLUKKINGEN

De avond erop sloegen de overvallers toe in Vianen. Ze probeerden daar op klunzige wijze snackbar De Smulwereld te overvallen, maar dat mislukte. De eigenaar bleek niet bang uitgevallen en werkte de groep zijn zaak uit. De overvallers reden meteen door naar Hoevelaken om een tankstation te beroven, maar ook daar faalden ze. Uiteindelijk hield de politie de groep aan.
De rechters hadden woensdag moeite om te achterhalen wie wat heeft gedaan. Dat kwam mede door de soms vage en tegenstrijdige verklaringen van de verdachten. De 26-jarige hoofdverdachte, die is herkend in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld en bij alle overvallen en de woninginbraak betrokken zou zijn geweest, hoorde zeven jaar celstraf eisen. Hij ontkent zelf ook maar iets met de overvallen te maken te hebben, terwijl de anderen wel (deels) hebben bekend.

STRAFEISEN

Tegen de vrouwelijke verdachte die steeds de vluchtauto bestuurde eiste de officier van justitie drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk. Tegen een 33-jarige verdachte die alleen aan de overval in Soest zou hebben meegedaan, eiste zij 30 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen een 25-jarige verdachte die bij de overvallen in Vianen en Hoevelaken betrokken zou zijn en ook verdacht wordt van wapenbezit, eiste zij een celstraf van 3,5 jaar.
De vijfde verdachte, de 29-jarige man die de feiten bekende, hoort donderdag de strafeis tegen hem. Ook komen dan de pleidooien van de advocaten aan bod.

Bende overvallers voor de rechter

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.