ChristenUnie bezorgd over Utrechtse tippelzone

UTRECHT - De ChristenUnie in Utrecht wil van het stadsbestuur opheldering over de veiligheid van de tippelaarsters op de Europalaan. Aanleiding is de tweede aflevering van het EO-programma 'Jojanneke in de prostitutie', waarin signalen van uitbuiting aan de kaak werden gesteld.
De ChristenUnie wil onder meer weten hoe het kan dat een veroordeelde mensenhandelaar eerst een vrouw op het Zandpad liet werken en daarna op de Europalaan. Raadslid Jolande Uringa: "Dat de gemeente misschien faalt in het creeëren van een veilige werkplek, blijkt hier wel uit. We zijn bang dat dit niet de enige situatie is, dus willen de gemeente vragen om nu maatregelen te nemen."
Uringa vindt dat een screening van de tippelaarsters tot de standaardprocedure zou moeten behoren. "De politie heeft veel informatie over de vrouwen, omdat ze meestal ergens anders werkzaam waren. Er kan ook een nieuw onderzoek worden ingesteld
De ChristenUnie wil weten hoeveel prostituees sinds de sluiting van het Zandpad zijn verkast naar de tippelzone op de Europalaan. De partij betwijfelt daarnaast of er wel goed toezicht wordt gehouden bij de afwerkplekken en wil ook weten hoeveel drugsverslaafde prostituees op de Europalaan werken en hoe zij worden geholpen.
De ramen aan het Zandpad zijn sinds de zomer van 2013 gesloten vanwege verdenkingen van mensenhandel. Er zijn plannen voor een nieuwe zone in de buurt van het Zandpad, maar die komen vooralsnog niet van de grond omdat aannemers niet warm lopen om de werkruimten te bouwen en te verhuren.
De ChristenUnie wil dat de gemeente het geld dat door sluiting wordt bespaard, gebruikt voor de zorg voor de tippelaarsters op de Europalaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.