Charlie Hebdo niet geleverd in Nederland

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het omstreden Franse tijdschrift Charlie Hebdo is niet geleverd bij boekhandels in Nederland. Een teleurstelling voor de mensen die al ruim een uur voor openingstijd stonden te wachten bij de Bruna op Utrecht CS om het tijdschrift te kopen.
Van de oplage van 3 miljoen stuks zouden er 500 beschikbaar zijn voor de verkoop in Nederland. Waarom het tijdschrift niet beschikbaar is, is niet bekend. "Een rampscenario voor de distributeur", aldus mediaconcern Audax. De distributeur laat weten dat de vijfhonderd bestelde exemplaren alsnog naar Nederland komen. Vrijdag zijn ze dan het voor het publiek te koop.
De politie was donderdag aanwezig bij boekhandels waar Charlie Hebdo zou worden verkocht. In de Bruna op Utrecht Centraal was ook een agent undercover aanwezig. Nadat was gebleken dat het tijdschrift niet was geleverd, zijn de politiemensen vertrokken.

BLOEDBAD

De politie was alert omdat het tijdschrift onder meer cartoons van de profeet Mohammed heeft afgedrukt. Dat wordt door veel moslims beschouwd als een grote belediging. Het zou ook een van de redenen zijn voor het bloedbad op de redactie van Charlie Hebdo vorige week. Daarbij werden twaalf mensen gedood door extremisten.
In Frankrijk ging het blad woensdag in de verkoop en was het tijdschrift in een mum van tijd uitverkocht. Op Marktplaats werden woensdag al exemplaren aangeboden van mensen die het tijdschrift in Frankrijk hadden opgehaald. Daarbij werd soms meer dan honderd euro geboden.
De moord op de redactieleden van Charlie Hebdo, politiemensen en mensen in een joodse winkel leidde wereldwijd tot protest. Onder meer in Utrecht gingen duizenden mensen de straat op.

Teleurstelling bij mensen op Utrecht CS die Charlie Hebdo hadden willen kopen
Charlie Hebdo donderdag nog niet in de Nederlandse schappen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.