"Herstel woningmarkt beter dan verwacht"

NIEUWEGEIN - De woningmarkt herstelt zich nog beter dan verwacht. NVM-makelaars verkochten in het laatste kwartaal van 2014 in totaal 34.622 woningen. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), met het hoofdkantoor in Nieuwegein, maakte de cijfers donderdag bekend.
De 34.622 woningen is ruim 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder en bijna een verdubbeling van het aantal verkochte woningen op het dieptepunt van de crisis. In de totale markt werden naar schatting 46.500 huizen verkocht.
De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5 procent hoger dan vorig jaar en 5 procent hoger dan op het dieptepunt van de crisis. "De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons", zegt NVM-voorzitter Ger Hukker.
Voor alle woningtypen was een stijging te zien in verkoopaantallen, maar bij de appartementen is de toename het sterkst. Op jaarbasis zijn 38,1 procent meer appartementen verkocht. In heel 2014 verkochten NVM-makelaars 116.623 woningen (totale markt: 156.500).

PRIJZEN

Vergeleken met het derde kwartaal stegen de transactieprijzen met 1,3 procent. "Vorig kwartaal leek de positieve prijsontwikkeling met 0,1 procent vrijwel tot stilstand te komen, maar dit kwartaal is er dus weer sprake van een plus", aldus Hukker. In totaal zijn de woningprijzen in 2014 met 3,5 procent toegenomen.
Vooral de prijsstijging van appartementen was afgelopen jaar opvallend. De prijs van appartementen nam met 4,8 procent toe. De prijs van een tussenwoning steeg beperkt met 2,3 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.