Bewoners woning Doorn moeten weg vanwege gifgrond

DOORN - De zeven bewoners van een pand op de Acacialaan in Doorn moeten na dit weekend hun huis verlaten omdat het gebouw op gifgrond staat. Op de plek van de woning zit een stomerij en de grond zit vol met het giftige schoonmaakmiddel PER. De gemeente heeft de bewoners, allen studenten, een brief met het nieuws gestuurd. Donderdagavond werden ze bijgepraat op een informatiebijeenkomst.
Onderzoek van de GGD regio Utrecht wijst uit dat de gezondheidsrisico's voor bewoners op de lange termijn te groot zijn om in het huis te blijven wonen. De bewoners moeten daarom hun spullen pakken en krijgen vervangende woonruimte aangeboden.
Het was al langer bekend dat de bodem op deze plek in Doorn verontreinigd is. De provincie liet echter lange tijd na de grond te reinigen omdat niet duidelijk was wie dat moest betalen.
In september vorig jaar moesten vanwege de verontreiniging enkele bewoners al op stel en sprong hun huis verlaten. Ook mochten tachtig huishoudens in de buurt een tijd lang geen water uit de kraan drinken.
De studenten die na dit weekend weg moeten, mochten na eerdere PER-metingen wel in hun woning blijven, toen leken er nog geen gezondheidsrisico's te zijn. Daar kwam na het onderzoek van de GGD regio Utrecht en de brief van de gemeente op donderdag dus opeens een einde aan.

Wethouder Hans Nijhof reageert op het nieuws

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.