"Hopen op wonder voor Ang Kiem Soei"

UTRECHT - De voor zondag geplande executie van Ang Kiem Soei in Indonesië lijkt onafwendbaar. Via de gerechtelijke wegen is het verzet van de Nederlander tegen zijn doodvonnis ten einde, nadat een herzieningsverzoek werd afgewezen. Toch is hij nog niet door iedereen opgegeven. "Mijn hoop is dat er een wonder gebeurt voor hem", liet dominee Peter Middelkoop vrijdag aan het ANP weten.
Middelkoop is verbonden aan Epafras, een oecumenisch christelijke organisatie uit Utrecht die geestelijke steun wil geven aan Nederlandse gevangenen in het buitenland. Ang Kiem Soei is het schoolvoorbeeld van gedetineerden voor wie de organisatie zich inzet. De Nederlander, die jaren in Utrecht woonde, werd in 2003 veroordeeld voor zijn vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc, maar het vonnis werd tot op heden niet voltrokken.
"Waarom dat nu ineens wel gebeurt, daar durf ik niets over te zeggen", aldus Middelkoop, die Ang Kiem Soei voor het laatst in 2011 bezocht. De dominee kwam op verzoek van Ang Kiem Soei zelf met hem in contact. "Ze kunnen zich tegen ons uitspreken in vertrouwen over alles dat hun bezighoudt. Vergelijk het met biechten."
De precieze inhoud van de gesprekken met Ang Kiem Soei kan Middelkoop vanwege zijn ambtsgeheim niet prijsgeven, maar globaal gaan de conversaties vooral over de situatie waarin hij zit. Epafras probeert dan ook niet om gevangenen te bekeren. "We hebben het in dat soort gesprekken over hoe hij het volhoudt. Wat het voor hem betekent dat hem dit overkomt. En over zijn relatie met zijn familie."
Volgens Middelkoop zit de Nederlander niet in bijzonder goede omstandigheden gevangen, maar probeert hij er het beste van te maken. "Hij zat de laatste keer dat ik er was in een gevangenis die nog stamde uit de koloniale tijd. Hij geldt als een voorbeeldige gevangene. Zo houdt hij zich bezig met spirituele zaken en natuurgeneeswijzen en heeft hij daarmee ook gevangenispersoneel geholpen." Die punten zijn ook naar voren gebracht om de doodstraf te ontlopen, maar zonder resultaat.
Vanuit Nederland probeert Epafras er nog alles aan te doen om de executie af te wenden. "We doen onder andere een beroep op president Joko Widodo om genade voor recht te laten gelden." Hoe reëel de kans is dat Ang Kiem Soei zijn doodvonnis daardoor alsnog ontloopt, durfde Middelkoop niet te zeggen. "Maar als je niet hoopt, dan is de zaak altijd verloren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.