Stankoverlast in regio na botsing tussen twee tankers

PROVINCIE UTRECHT - In grote delen van de provincie Utrecht wordt zaterdag geklaagd over stankoverlast. Inwoners van onder meer Houten, Nieuwegein, Utrecht en Maarssen ruiken 'verbrand plastic'. Ook in Wijk Bij Duurstede, Driebergen en Amersfoort wordt er overlast ervaren.
De vieze geur wordt verspreid na een aanvaring tussen twee tankers op de Westerschelde, vrijdagavond laat. Eén van de tankers lekte styreen, een stof waar kunststoffen van worden gemaakt. De aanvaring was bij de Zeeuwse plaats Bath. Het andere schip raakte niet beschadigd. Er vielen geen gewonden.

ONGEVAARLIJK

Styreen geeft een enorme stank. De lucht hangt al sinds de aanvaring in delen van Zeeland en het westen van Brabant en breidt zich in een wolk naar het noordwesten uit. Via de wind is de stof in de provincie Utrecht terecht gekomen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is het spul in deze lage concentratie niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel kan het bij aanraking schadelijk zijn voor de huid.
De stof blijft als een vettige substantie drijven op het water. Het wordt nu door opruimploegen verzameld en opgezogen, maar verwacht wordt dat een deel zal aanspoelen op de kust. Daarom adviseert de Veiligheidsregio Zeeland om niet in de buurt van het water te komen.

INFORMATIENUMMER

Er is een publieksinformatienummer geopend voor iedereen die meer wil weten over de overlast. Dat nummer is bereikbaar via 0113-249480.
De beschadigde tanker ligt voor anker op Nederlands grondgebied. Het schip had meer dan 1000 kubieke meter styreen aan boord. Daarvan is 140 kuub in het water gelopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.