Ouderlijk huis van Utrechtse terreurverdachte doorzocht

UTRECHT/VERVIERS - De politie heeft dinsdagochtend de ouderlijke woning doorzocht van de 18-jarige jihadverdachte Zaid K. uit Utrecht. Dat meldt het Landelijk Parket. In het huis in Overvecht nam de politie laptops, telefoons en papieren in beslag.
Volgens buurtbewoners ging de inval snel en efficiënt. Ze zeggen dat K, die met zijn ouders, broers en zussen in een huis aan de Oasedreef woonde, in de periode voor zijn vermissing islamitische gewaden droeg. Volgens de buurtbewoners sprak hij geregeld met oudere mannen met baarden.
Drie leeftijdgenoten van de verdachte zeggen dat hij een intelligente jongen is, die niet veel op straat rondhing. "Opeens ging hij vijf keer per dag naar de moskee", aldus een van hen. Een tweede noemt hem "een dappere jongen die met de verkeerde jongens is meegegaan".

VERVIERS

K. werd september vorig jaar door zijn ouders als vermist opgegeven. Zijn paspoort is eind vorige week aangetroffen tijdens de anti-terreuractie in het Belgische Verviers. K. maakt vermoedelijk deel uit van deze cel.
De Nederlandse politie doet onder leiding van het Landelijk Parket strafrechtelijk onderzoek naar de Utrechter vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij terroristische misdrijven.
"Er is sinds de vermissing wel degelijk aandacht geweest voor deze verdachte, maar het is al die tijd onduidelijk geweest waar hij verbleef. Ook waren er geen directe aanwijzingen dat hij zich met terreur bezighield", zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket.

SPANJE

Samen met een andere verdachte zou de Utrechter zijn gevlucht naar Spanje, maar het Landelijk Parket kan dat niet bevestigen. Het koppel staat in een internationaal opsporingssysteem, melden Spaanse media.
De foto die was opgedoken in Spanje, is zeker niet Zaid K., zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar ministerie.

Gesprek met Wim de Bruin van het Landelijk Parket
Verslaggever Peter Huting bij het ouderlijk huis van Zaid K.
Beelden van de ouderlijke woning in Overvecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.