RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrechters verkopen mokken met foto's andermans kinderen

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Het klinkt bizar: Foto's van andermans kinderen gebruiken voor commerciŽle doeleinden, zonder dat de ouders dit weten. Maar het is wel legaal, zeggen journalist Dimitri Tokmetzis en ontwerper Yuri Veerman. Ze willen met hun actie ouders waarschuwen.

De twee haalden in opdracht van het Utrechtse bedrijf SETUP tientallen kinderfoto's van de fotowebsite Flickr en lieten deze bedrukken op een mok. Deze mokken bieden ze nu via een website te koop aan. Niet om er rijk van te worden. De journalist en vormgever willen aandacht te vragen voor privacy op het internet.

"Juridisch gezien doen wij niets fout, maar je voelt wel dat dit niet helemaal in de haak is", zegt Tokmetzis. Volgens de initiatiefnemers hebben veel mensen niet door wat anderen met hun op het internet geplaatste foto's mogen doen.


VERWIJDEREN

Tokmetzis en Veerman krijgen reacties uit heel Nederland. Ook van ouders die hun kinderen hebben herkend op de mokken. "Als ze vragen of wij de mok met de foto willen verwijderen, doen we dat natuurlijk", zegt Veerman. "Maar we hopen wel iets duidelijk te hebben gemaakt."

Op Flickr kunnen gebruikers aangeven of foto's voor commerciŽle doeleinden gebruikt mogen worden. Veel mensen hebben deze instelling, al dan niet onbewust, aanstaan. Het gaat om de Creative Commons licensies.


Bezoek ook:
- Meer over Creactive Commons Licensies


Nieuwsoverzicht