OM: 5 jaar cel voor ombrengen zieke echtgenote

DOORN - De advocaat-generaal in Arnhem heeft dinsdag in hoger beroep 5 jaar cel geëist tegen de inmiddels 84-jarige Henk K. Hij wordt ervan verdacht in 2013 zijn 86-jarige echtgenote in Doorn om het leven te hebben gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van moord.
Het slachtoffer leed al geruime tijd aan Parkinson en de laatste maanden ook aan Alzheimer. De verdachte verzorgde zijn echtgenote gedurende deze gehele periode. Hij zegt dat hij geen uitweg meer zag en zijn echtgenote uit haar lijden wilde verlossen. Vervolgens heeft hij haar gewurgd met een broekriem.
Volgens de advocaat-generaal wilde de vrouw helemaal niet dood. "Zij genoot op haar manier van dat wat het leven haar te bieden had. Van uitzichtloos en ondraaglijk lijden was geen sprake." Er is dan ook geen sprake van euthanasie, zegt het OM.

CELSTRAF

De advocaat-generaal zegt het om een schrijnende zaak gaat. "De zorg voor zijn echtgenote werd op zijn leeftijd een te zware last.". Maar er waren echter wel degelijk alternatieven voorhanden, die hij had afgewezen, aldus het OM. Daarom zou de man ondanks zijn hoge leeftijd wel jarenlang achter de tralies moeten.
Bij de rechtbank kreeg K. vorig jaar anderhalf jaar cel wegens doodslag opgelegd. Zowel de advocaat van K., Wim Anker, als het Openbaar Ministerie gingen daarop in hoger beroep. De uitspraak volgt over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.