Oud-klasgenoot: Zaid K. radicaliseerde opeens

UTRECHT - Een oud-klasgenoot van Zaid K. kan niet geloven dat K. betrokken is bij terroristische activiteiten, ook al radicaliseerde de scholier enkele jaren geleden plotseling. Dat zegt de jongen tegen RTV Utrecht. Hij zat samen met Zaid op het Gerrit Rietveld College in Utrecht.
Rector José Boschman van de scholengemeenschap laat RTV Utrecht desgevraagd weten dat Zaid goed kon meekomen op school. "Er waren verder geen bijzonderheden", aldus Boschman.
De oud-klasgenoot beaamt dat het heel goed ging met Zaid, totdat hij in zijn derde jaar van de mavo bleef zitten. Daarna radicaliseerde hij opeens. "Hij kwam weinig naar school en als hij er wel was, zat hij naar jihadistenfilmpjes te kijken", zegt hij.

AFGESLACHT

Volgens de oud-klasgenoot was hij steeds meer begaan met de situatie in het Midden-Oosten. "Mijn broeders worden afgeslacht en wij zitten hier alleen maar aan meisjes te denken ", zou hij volgens de jongen hebben gezegd. Volgens de rector heeft Zaid zijn mavo-diploma uiteindelijk wel gehaald.
Eerder zeiden drie leeftijdsgenoten tegen ANP dat Zaid een intelligente jongen is, die niet veel op straat te vinden was. "Opeens ging hij vijf keer per dag naar de moskee", aldus een van hen. Volgens zijn oud-klasgenoot was dat de moskee in Overvecht.

VERDWENEN

De 18-jarige Zaid K. is sinds september spoorloos verdwenen. Ook de oud-klasgenoot zegt hem al een tijd niet meer te hebben gezien of gesproken. Hij kwam deze week in beeld als mogelijke terrorist of sympathisant daarvan nadat zijn paspoort bij een inval in het Belgische Verviers was gevonden.
Het is niet duidelijk waar de tiener nu is. Dinsdagochtend deed de politie een inval in zijn ouderlijk huis. Zijn familie krijgt steun van de gemeente en Openbaar Ministerie, zei burgemeester Jan van Zanen dinsdagavond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.