Geen zwakke basisscholen meer in Utrecht

UTRECHT - Utrecht is de eerste grote Nederlandse stad zonder zwakke basisscholen. De twee laatste zwakke scholen in Utrecht, het El Hambra en OBS 't Zand zijn het afgelopen jaar van 'zwak' naar 'voldoende' gegaan, zegt de Onderwijsinspectie.
Begin 2011 waren er nog tien zwakke basisscholen, drie zwakke scholen voor het speciaal onderwijs één zeer zwakke basisschool in Utrecht. Dat zijn scholen die niet voldoen aan wat je van een school zou moeten verwachten. "Goede uitleg, goede resultaten, veilige omgeving. Dat zijn zaken waar we naar kijken", aldus hoofdinspecteur Arnold Jonk van de Onderwijsinspectie.
Dankzij de inzet van het Utrechtse onderwijsveld nam het aantal zwakke scholen jaar na jaar af, tot nul zwakke basisscholen bij het afsluiten van 2014. Dat wil volgens Jonk niet zeggen dat alle scholen nu goed zijn. "Het is eigenlijk een startpunt voor ontwikkeling naar de best mogelijke school die je kan bouwen", zegt Jonk. "En daarvoor is ook binnen Utrecht nog heel wat werk te verzetten."

FELICITATIES

De Utrechtse Onderwijswethouder Kreijkamp is hoe dan ook erg trots op 'zijn' scholen. "Een knappe prestatie van alle Utrechtse docenten, directeuren en natuurlijk de schoolbesturen", zegt de bestuurder. Hij wil woensdag langs zo veel mogelijk basisscholen gaan om de leerkrachten te feliciteren.
De gemeente heeft de afgelopen jaren veel gedaan om de scholen op niveau te krijgen. Zo is er geïnvesteerd in professionalisering van het onderwijspersoneel en extra ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeftes. Ook zijn er veel nieuwe scholen gebouwd.

'Geen zwakke basisscholen meer in Utrecht'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.