Raadsleden Vianen twijfelen nog over zelfstandigheid

VIANEN - De toekomst van Vianen zorgt nog voor hoofdbrekens in de Vianese politiek. Dat bleek dinsdagavond tijdens een drukbezochte bijeenkomst over de mogelijke fusiegemeente Vijfheerenlanden, met Leerdam en Zederik. Daar werd het onderzoeksrapport gepresenteerd dat op verzoek van de gemeenteraad over de kwestie was gemaakt.
De gemeenteraad beslist op 27 januari in een extra vergadering over het al dan niet zelfstandig blijven van Vianen, maar veel raadsleden zijn er nog niet over uit. "We konden wel horen dat er enige verdeeldheid en onzekerheid in de gemeenteraad is", zegt burgemeester Groeneweg. Hij raadt de raadleden aan om een besluit in volle overtuiging te maken.
In politiek Vianen wordt vooral getwijfeld over de vraag of een kleine zelfstandige gemeente wel aan voldoende goede bestuurders en ambtenaren kan komen. In Vianen wordt verder gevreesd dat buurgemeenten wel zullen opschalen en de stad geïsoleerd achterblijft.

HAALBAARHEIDSONDERZOEK

Als de gemeente volgende week besluit dat Vianen niet zelfstandig kan blijven, volgt er een haalbaarheidsonderzoek voor de fusie van de stad met Leerdam en Zederik. Dat moet dan leiden tot een gezamenlijk besluit van de drie gemeenteraden in december 2015.
Als de gemeenteraad besluit dat Vianen wél op eigen benen kan blijven staan, moet worden bekeken hoe de stad het beste kan samenwerken met andere gemeenten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.