Van Zanen: Zorgen over Utrechtse jihadgangers

UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht maakt zich zorgen over Utrechtse jihadreizigers. Op Radio 1 vertelde hij woensdag opnieuw dat er jongeren uit Utrecht voor de jihad naar het buitenland zijn afgereisd. Van Zanen zegt geen aantallen te kunnen noemen, maar spreekt van 'een paar' jongeren.
De burgemeester reageerde op de mogelijke betrokkenheid van Zaid K. bij terrorisme. Deze 18-jarige jongen uit Utrecht werd september vorig jaar door zijn ouders als vermist opgegeven. Zijn paspoort is eind vorige week aangetroffen tijdens de anti-terreuractie in het Belgische Verviers.

TERREURACTIES

Omdat het volgens Van Zanen bekend is dat er jongeren uit Utrecht voor de jihad zijn afgereisd, bestaat er een reële kans dat er ook Utrechters bij terreuracties betrokken zijn. Hij wil verder weinig kwijt over Utrechtse jihadgangers.
Van Zanen benadrukt dat Utrecht er alles aan doet om de radicalisering van jongeren te voorkomen. Hiervoor werkt de stad samen met onder meer scholen. Ook worden er eventueel deradicaliseringsprogramma's aangeboden.

INVENTARISATIE

Uit een inventarisatie van RTV Utrecht bleek vorig jaar al dat er niet alleen uit Utrecht, maar ook uit Utrechtse Heuvelrug, Soest, Veenendaal en Amersfoort jongeren voor de jihad zijn afgereisd.
De drie verdachte jihadisten die vorige week bij de grote antiterreuractie in Verviers werden opgepakt, blijven trouwens vastzitten. De drie Belgen moesten woensdag voor een speciale rechtbank verschijnen. Ook een ander mogelijk lid van de terreurcel komt nog niet vrij. Het vermoeden bestaat dat hij naar Spanje vlucht, waar Zaïd K. zich verstopt zou hebben..

Verslaggever Peter Knieriem peilt in Overvecht reacties op Zaid K.
Verslaggever Peter Knieriem peilt in Overvecht reacties op Zaid K.
Verslaggever Peter Knieriem peilt in Overvecht reacties op Zaid K.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.