Meer mensen besmet met het norovirus

LAGE VUURSCHE - In de regio Utrecht worden meer gevallen van het norovirus gemeld dan vorig jaar rond deze tijd. Dat zegt arts infectieziektebestrijding Erik Ruland van de GGD Regio Utrecht.
Mensen die besmet raken, krijgen last van braken en diarree. Hoewel de meeste patiënten na een paar dagen weer op de been zijn, kan het virus voor zwakke ouderen dodelijk zijn. Verpleegtehuizen houden daar volgens Ruland steeds beter rekening mee.
"Zorginstellingen hoeven een uitbraak niet meer bij de GGD te melden", zegt Ruland. Tijdens een uitbraak kunnen tehuizen er zelf voor kiezen om afdelingen tijdelijk te scheiden en minder bezoek toe te staan. Op die manier wordt voorkomen dat het norovirus om zich heen kan slaan.
Besmetting is makkelijk te voorkomen, zegt Ruland. "Belangrijkste advies is de normale hygiëne in acht te nemen", zegt de arts. "Maar daarvan weten we dat niet iedereen zich daaraan houdt." Hij adviseert mensen om regelmatig de handen te wassen.
Het virus is de afgelopen maanden geconstateerd in onder meer Woonzorgcentrum De Haven in Bunschoten en Wooncentrum Heerewegen in Zeist. In verpleeghuis St. Elisabeth in Lage Vuursche overleden dit jaar vijf bewoners, nadat het norovirus bij ze was geconstateerd. Het ging daarbij om oudere mensen die al een kwetsbare gezondheid hadden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.