"Utrecht moet bereikbaar zijn voor ouders met radicaliserend kind"

UTRECHT - Utrechtse oppositiepartijen willen dat de gemeente beter bereikbaar wordt voor mensen die vragen hebben over jihadisten in de stad. "Het is erg belangrijk om bereikbaar te zijn voor ouders die zorgen hebben over hun kind. Laten we niet naïef zijn: er zijn hier ook jihadisten", zegt PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage tegen RTV Utrecht.
Volgens Haage en CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren os nu niet duidelijk waar mensen terecht kunnen met hun zorgen. Geen goede zaak, vinden ze nu bekend is geworden dat een Utrechtse jongen mogelijk betrokken is bij terroristische activiteiten.
Het paspoort van de 18-jarige Zaid K. werd vorige week aangetroffen tijdens de inval bij een Belgische terreurcel in Verviers. Dinsdag werd in inval gedaan in zijn ouderlijke woning in Overvecht. K. werd al in september als vermist opgegeven door zijn ouders.

OPEN

Van Waveren vindt het vreemd dat er niet eerder een inval is gedaan. "We horen er niet zoveel over, terwijl er wel veel zorgen zijn over terrorisme in de samenleving, zeker in een wijk als Overvecht", zegt de CDA'er tegen RTV Utrecht.
Van Waveren: "Het zou echt helpen als de gemeente, het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding hier open over zijn. Ze moeten laten zien wat er speelt en welke programma's er zijn en dat ze het onder controle hebben. Dit soort incidenten versterkt dat beeld in ieder geval niet."

HULPVERLENING

De PvdA maakt zich vooral zorgen of de hulpverlening op dit gebied goed geregeld is. Volgens fractievoorzitter Marleen Haage hebben mensen nu geen flauw benul waar ze terecht kunnen. "
Volgens Haage en Van Waveren ligt de bal niet alleen bij de gemeente. Ook de moskeeën kunnen een grote rol spelen om de rust te bewaren in wijken waar jihadisten rondhangen, vinden ze. Ze zouden kunnen dienen als een soort eerste meldpunt.
Beide partijen zijn van mening dat er er meer geld moet komen om de problematiek rond radicaliserende jongeren het hoofd te bieden. Volgens het CDA en de PvdA moet de gemeente het dicht bij de mensen zoeken en moet er vooral niet bezuinigd worden bij organisaties die een belangrijke rol kunnen spelen in het bestrijden van de problemen.
Een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) moet ouders helpen bij radicaliserende kinderen, maakte de Utrechtse organisatie begin dit jaar bekend. De ouders kunnen volgens SMN, via het telefoonnummer, makkelijker advies vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen.

Interview met Haage en Van Waveren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.