Toch nieuw gezondheidsonderzoek bij Ardagh

VEENENDAAL - De Veenendaalse fabriek Ardagh gaat toch opnieuw onderzoek doen naar de grond onder wijk 't Hoorntje. Bewoners klagen al jaren over een chemische lucht, maar eerder onderzoek heeft niets kunnen aantonen. Nu wordt gekeken of de stank afkomstig is van bodemverontreiniging die in de jaren '70 vorige eeuw is ontstaan.
"Het is mogelijk dat de vluchtige stoffen vanuit het grondwater uitdampen en terechtkomen in kruipruimtes en woningen", zegt de Veenendaalse wethouder Nermina Kundic. "Ardagh wil met een aanvullend onderzoek aantonen dat deze uitdamping niet of nauwelijks voorkomt en niet tot gezondheidsrisico's leidt."
Milieuadviesbureau Tauw gaat het onderzoek uitvoeren. Het bedrijf zal filterbuizen plaatsen in ondiep grondwater. Bij zes woningen worden binnenluchtmonsters genomen. Na de zomer moeten de resultaten van het onderzoek bekend zijn.
Eerder onderzoek sloot uit dat Ardagh, het voormalige Boxal, giftige gassen uitstoot. Ook het leidingwater bleek in orde. Er is ook niet gebleken dat meer wijkbewoners dan gemiddeld ziek worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.