Expertisecentrum radicalisering moet gemeenten helpen

UTRECHT - De overheid werkt aan een expertisecentrum op het gebied van radicalisering. Gemeenten weten op dit moment niet goed hoe ze om moeten gaan met jonge jihadisten, stelt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Er is geen kant-en-klaar actieprogramma en de kennis die er is om radicaliserende jongeren aan te pakken moet beter gedeeld worden, vindt het genootschap.
De Utrechtse oppositie uitte woensdag kritiek op de gemeente. Het stadsbestuur zou opener moeten communiceren over jonge jihadisten en bezorgde ouders beter moeten helpen. De gemeente zegt vrijdag met meer informatie te komen over radicalisering.
Deze week werd bekend dat een Utrechtse jongen mogelijk betrokken is bij terroristische activiteiten. Het paspoort van de 18-jarige Zaid K. is aangetroffen tijdens de anti-terreuractie in Verviers. Dinsdag werd in inval gedaan in zijn ouderlijke woning in Overvecht. K. werd al in september als vermist opgegeven door zijn ouders.
Utrecht liet donderdag weten wat er op dit moment al gedaan wordt tegen radicalisering. Zo is er contact met sleutelfiguren van religieuze instellingen, jongerenwerk en onderwijsinstellingen. Ook worden vanuit de lokale rol contacten onderhouden met geradicaliseerde personen, terugkeerders en hun familie of omgeving, laat de gemeente weten.
Om risico's op radicalisering van jongeren te voorkomen is er bijvoorbeeld geestelijke hulpverlening, de-radicalisering en toeleiding naar werk, school, huisvesting en schuldhulpverlening. Betrokkenen zijn verplicht hier aan mee te werken, stelt de gemeente.

Expertisecentrum radicalisering moet gemeenten helpen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.