'Meeste klachten korten thuiszorg in Utrecht'

UTRECHT - Bij de gemeente Utrecht zijn de afgelopen weken meer dan zeshonderd bezwaarschriften binnengekomen tegen kortingen op de huishoudelijke hulp. De domstad is daarmee koploper van een lijst van ruim twintig gemeenten waar de Volkskrant onderzoek heeft gedaan.
De rondgang concentreerde zich op de grote steden en op plaatsen waarvan bekend is dat zij fors bezuinigen op deze vorm van thuiszorg. Utrecht heeft al extra juristen moeten inhuren om de bezwaren tegen het verminderen van het aantal uren huishoudelijke hulp te behandelen.
In andere gemeenten is 2015 een overgangsjaar waar ouderen en gehandicapten de hulp houden die zij gewend zijn. "Bij die gemeenten komt de pijn van deze bezuiniging nog, evenals de bezwaarschriften", voorspelt een woordvoerder van de gemeente Utrecht in de Volkskrant.

STAATSSECRETARIS

Het Rijk geeft de gemeenten fors minder geld voor huishoudelijke hulp. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vindt de aantallen niet heel groot gezien de grote wijzigingen die hebben plaatsgevonden. Maar hij vindt het nog te vroeg voor een oordeel, zei hij vrijdag kort voor de ministerraad.
Bij de ingestelde meldpunten is het volgens hem rustig. Gemeenten moeten heel zorgvuldig handelen en als burgers niet tevreden zijn kunnen burgers bezwaar maken volgens Van Rijn. "Dat is juist een van de waarborgen die we in de wet hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.