Van Zanen: Utrecht heeft jihadisten in het vizier

UTRECHT - Utrecht doet er alles aan om grip te krijgen op radicaliserende jongeren. Dat zegt burgemeester Jan van Zanen vrijdag in een reactie op de gemeenteraadsleden die de afgelopen dagen veel kritiek hadden op het Utrechtse beleid.
Oppositiepartijen als CDA en PvdA vinden de aanpak van radicaliserende jongeren warrig en onduidelijk. Maar volgens Van Zanen wordt het netwerk rond de jongeren wel degelijk nauwkeurig in beeld gebracht. Hij heeft daarover direct contact met onder meer de politie, scholen, buurtvaders, welzijnsinstellingen en moskeeën.
Hoe de gemeente de jongeren in beeld brengt, wil Van Zanen niet zeggen. Volgens de Utrechtse burgemeester gaat het om kwetsbare en broze contacten. Als Utrecht hier te veel over naar buiten zou treden, dan zou dat de aanpak kunnen schaden. Ook over het exacte aantal geradicaliseerde jongeren en jihadgangers wil hij niets kwijt.
In Utrecht is de aanpak en preventie van radicalisering weer volop onderwerp van discussie, sinds de mogelijke betrokkenheid van Zaid K. bij terrorisme. Deze 18-jarige jongen uit Utrecht werd september vorig jaar door zijn ouders als vermist opgegeven. Zijn paspoort is eind vorige week aangetroffen tijdens de anti-terreuractie in het Belgische Verviers.
CDA, D66 en PvdA hebben schriftelijke vragen gesteld over de radicaliseringsagenda van het Utrechtse college.

'Van Zanen: Utrecht heeft jihadisten in het vizier'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.