Priesters aartsbisdom Utrecht keren zich tegen kardinaal Eijk

UTRECHT - Emeritus priesters, pastoraal werkers, diakens en dekens van het aartsbisdom Utrecht uiten forse kritiek op kardinaal Wim Eijk. In een petitie verklaren ze zich solidair met emeritus-hoogleraar theologie Jozef Wissink. Hij zei onlangs dat Eijk het bisdom verwoest.
Eijk acht het noodzakelijk veel kerken te sluiten in de toekomst. Over ruim tien jaar zijn er volgens hem minder dan twintig parochies, elk met nog één parochiekerk. Voormalig medewerkers van het aartsbisdom zijn daar zeer ontstemd over.

SCHRIKBEWIND

Wissink verweet Eijk onlangs 'sektarisme' en 'dictatoriale trekken' bij het sluiten van kerken. Ad de Groot van het Bezield Verband Utrecht onderstreept die woorden. "Er is sprake van een schrikbewind. Wie kritiek uit op Eijk, wordt uit de organisatie gewerkt."
De ondertekenaars van het zogenaamde 'professorenmanifest' vinden dat het bisdom zich juist moet richten op behoud van lokale geloofsgemeenschappen.

EERDER IN OPSPRAAK

Kardinaal Eijk kwam al veel vaker in opspraak omdat hij dictatoriaal zou optreden. Ook is zijn vorige bisdom was de bisschop gevreesd. Het is een publiek geheim dat Eijk al sinds zijn aantreden niet door één deur kan met zijn voorganger kardinaal Simonis. De twee zouden ruzie hebben en niet meer met elkaar praten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.