"Nijntje is Esperanto van de illustratie"

UTRECHT - Ogen zijn altijd puntjes, monden altijd kruisjes en het jasje immer vrolijk primair gekleurd. Maar we moeten vooral niet denken dat nijntje, het wereldberoemde konijn van Utrechter Dick Bruna, simpel is.
"Over elk lijntje is zorgvuldig nagedacht. Nijntje is het resultaat van eindeloos oefenen. De stijl is zo krachtig dat hij niet te imiteren is", stelt grafisch vormgever Nico Dielen, directeur van de afdeling art & design van het Grafisch Lyceum Utrecht.

KLEIN LETTER 'N'

"De kracht schuilt in de eenvoud. De kunst van het elimineren, die beheerst Dick Bruna als geen ander." Daarom schrijft Bruna nijntje dus consequent met een kleine letter.
Het iconische figuurtje is zó geliefd in Bruna's geboortestad Utrecht, dat daar het hele jaar door verschillende activiteiten zijn georganiseerd ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van nijntje pluis.

FEESTELIJKHEDEN

Uitgeverij Mercis en het Centraal Museum in Utrecht geven woensdag het startsein voor de feestelijkheden rond nijntje's jubileum op 21 juni. Zo gaat in februari de musical Nijntje viert feest in première in TivoliVredenburg, houdt het museum een grote overzichtstentoonstelling en komt er een beeld van het tekenfiguur in het centrum van de stad.

POPULAIR

Sinds de geboorte van het konijn in 1955 gingen wereldwijd meer dan 100 miljoen nijntje-boeken over de toonbank. De avonturen van de beroemde Bruna-creatie behoren tot de meest vertaalde werken ter wereld. Vooral in Japan is 'miffy' enorm populair. Dat het konijn ook tot ver over de grenzen wordt gekoesterd, zit hem volgens Dielen in de herkenbaarheid van het figuur.

UNIEKE BEELDTAAL

"Bruna heeft een uniforme beeldtaal ontwikkeld die overal wordt herkend en aanspreekt. Zijn eenvoudige en unieke vormen zijn universeel. Daarmee is nijntje het Esperanto van de illustraties."

ERVARING

Dielen is ervan overtuigd dat het succes van de kleutertekeningen van Bruna voortkomt uit diens ervaring als grafisch vormgever. "Wat je ziet is niet zomaar een lijntje op papier. Het is het abstraheren van menselijke en dierlijke figuren tot alleen de meest essentiële onderdelen overblijven. Dat is een heel krachtig beeld, zonder ruis."
Juist de helderheid van de figuren maakt dat ze voor kinderen zo aansprekend zijn. "Zelfs de allerjongsten slaan erop aan. Maar het is en blijft vooral een kinderding. Volwassenen vinden het soms leuk of mooi, maar zullen nooit een tekening van nijntje in de woonkamer hangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.