Drinkwatertekort dreigt voor provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht dreigt een ernstig tekort aan drinkwater. Als er niets gebeurt, is er over 25 jaar een tekort van acht miljoen kuub per jaar. Dat is tien procent van de totale hoeveelheid water die Utrecht jaarlijks nodig heeft. Waterbedrijf Vitens heeft de provincie Utrecht geïnformeerd over de situatie.
Het drinkwater wordt nu nog uit meerdere waterwingebieden in de regio Utrecht gepompt, zoals op de Utrechtse Heuvelrug. Maar door de bevolkingsgroei wordt de vraag naar drinkwater volgens Sebastien Kraaijeveld van Vitens te groot.
Hij doelt onder meer op de komst van vinexwijken Leidsche Rijn bij Utrecht en Vathorst bij Amersfoort. "Daar moet je ook zorgen voor drinkwater, dat moet opgepomt worden. De bevolkingstoename is redelijk fors te noemen in onze provincie."

VERVUILD

Zo maar extra water uit de grond pompen, kan volgens Vitens lang niet overal. Kraaijeveld: "Er zijn veel natuurgebieden, er is veel landbouw, veel verstedelijking, industrie. Eigenlijk wordt met elke vierkante meter die je treft wel wat gedaan, de grond wordt heel erg intensief gebruikt. Het is dus niet zo dat je zomaar een productiebedrijf kunt starten, water kunt gaan oppompen en dat het probleem verholpen is." Bovendien is er in Utrecht ook veel vervuilde grond. Het drinkbaar maken van grondwater uit zulke percelen is erg kostbaar.
Volgens PvdA en GroenLinks zijn Provinciale Staten al langer op de hoogte van de problemen en wordt er over oplossingen nagedacht. D66-Statenlid Hans Boerkamp stelt dat Utrecht ook drinkwater uit andere provincies zou kunnen halen als het niet lukt om nieuwe winlocaties te vinden.

IMPORTEREN

"Als je in de provincie Utrecht zou moeten gaan winnen, dan betekent dat forse keuzes maken in een dichtbevolkte provincie", zegt Boerkamp. "En waarschijnlijk zijn er provincies om ons heen die makkelijker meer water kunnen winnen. We moeten kijken hoe we daar in de toekomst gebruik van kunnen maken."
Ook Vitens denkt aan het 'importeren' van drinkwater. Maar toch kan het drinkwater niet zomaar overal vandaan worden gehaald, zegt Kraaijeveld. "Er is natuurlijk wel een maximumafstand die het kraanwater in de leidingen kan afleggen. We staan wereldwijd in de top als het gaat om de kwaliteit van het kraanwater. Die voorsprong wil je wel houden. Je moet dus wel goed kijken naar plekken die dicht tegen de provincie aan zitten."

GEDEPUTEERDE

De informatie die Vitens naar de provincie heeft gestuurd, staat deze week op de agenda bij Provinciale Staten. Ook verantwoordelijk gedeputeerde Ralph de Vries kent de zorgen van Vitens. Een speciale commissie moet een oplossing voor het tekort aan drinkwater zoeken. Net als Vitens wil de provincie drinkwater uit omliggende provincies halen.

'Drinkwatertekort dreigt voor provincie Utrecht'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.