Rechter bekijkt korten op huishoudelijke hulp

UTRECHT - De rechter heeft zich maandag gebogen over de vraag of de gemeente Utrecht rechtmatig heeft gekort op de huishoudelijke hulp. Tegen het korten op de thuishulp kwamen meer dan zeshonderd bezwaarschriften binnen.
Twee Utrechters die van zes naar anderhalf zorguren per week gaan, besloten een bodemprocedure tegen de gemeente aan te spannen. Als de rechtbank hen in het gelijk stelt, is de kans groot dat de gemeente nieuwe regels moet opstellen en die op alle cliënten (ongeveer 6.500) moet toepassen.

SCHOON

De gemeente voerde de nieuwe regels in om te bezuinigen. Tijdens de rechtszaak bleek dat Utrecht vooraf onderzocht wat het minimum aantal uren is waarin een huis schoongemaakt kan worden. Toen bleek dat dit in anderhalf uur per week zou kunnen, besloot de gemeente cliënten daarom 78 uur per jaar te geven. Zorgaanbieders zeiden tegen de gemeente dat dit kan, en dus voerde Utrecht de regels per 1 januari 2015 in.
De SP denkt juist dat de gemeente verkeerd zit. Fractievoorzitter Tim Schipper verwacht dat de rechter bepaalt dat de gemeente Utrecht opnieuw aan de slag moet.
De advocaat van de Utrechters voerde aan dat het ontbreekt aan maatwerk. Zo woont een van zijn cliënten in een groot huis met veel kinderen. Anderhalf uur huishoudelijk hulp per week is volgens hem onvoldoende.

KINDEREN

De advocaat van de gemeente Utrecht bracht daar tegenin dat in de regels staat dat iedereen gebruik moet kunnen maken van een schone woonkamer, een schone slaapkamer en een schone douche en keuken. Dat betekent volgens hem niet dat alle kamers in een huis schoon moeten worden gemaakt. Bovendien kunnen kinderen vanaf 15 jaar hun eigen kamer schoon maken en meehelpen in het huishouden, aldus de advocaat van de gemeente.
De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

Fractievoorzitter Tim Schipper op Radio M Utrecht over de rechtszaak
'Rechter bekijkt korten op huishoudelijke hulp'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.