Terugblik op zaak-Borst

BILTHOVEN/UTRECHT - Na bijna een jaar is er een doorbraak in het onderzoek naar de moord op Els Borst. De 38-jarige Rotterdammer Bart van U. wordt gelinkt aan de zaak na een DNA-match. De man zit vast voor de moord op zijn zus eerder deze maand. Hij heeft ernstige psyschische problemen.
Het is op 8 februari een jaar geleden dat Borst op 81-jarige leeftijd om het leven werd gebracht bij haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. De politie zei in december nog geen doorbraak op korte termijn te verwachten. Wel maakte Peter R. de Vries bekend dat hij een tip van iemand met geheimhoudingsplicht had gekregen over iemand met een psychiatrische achtergrond, die misschien iets met de zaak te maken zou hebben. Die tip speelde hij door aan de politie.

VERWARDE MAN

Het is bekend dat een verwarde man in de week voor de dood van de oud-minister bij haar aanbelde met een vreemd verhaal. In oktober vroeg de politie specifiek om contact met hulp- of zorgverleners, mantelzorgers of anderen die omgaan met mensen met een psychische stoornis. In de omgeving van Bilthoven, waar Borst in haar garage om het leven werd gebracht, zijn veel ggz-instellingen.

TIPS

De oproep leidde tot 150 tips, waaronder een aantal uit de hoek van hulpverleners. De politie loofde ook een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip die zou leiden naar de dader of daders.
Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts.

Onderzoek zaak-Borst (archief 8 oktober 2014)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.