Kieskompas: Ergernis van politici onterecht

UTRECHT - Het nieuwe Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezing van 18 maart staat online en heeft al vrijwel meteen tot ergernis bij provinciale politici geleid. Politicoloog André Krouwel maakte het Kieskompas en wijst de kritiek van Dercksen van de hand.
Zo heeft PVV-Statenlid René Dercksen kritiek op het Kieskompas omdat er geen stellingen in staan over bijvoorbeeld de islamisering van Nederland. Hij wil nu zijn eigen stemwijzer opzetten.

ZEUREN

Volgens Krouwel zijn er genoeg verschillende stellingen in het Kieskompas opgenomen voor een afgewogen keuze: "Wij kijken van alle partijen: wat zijn nou de stellingen waar zij het meest over verschillen. En de PVV staat helemaal alleen op dat ene punt. Dan komen er wel één of twee van die stellingen in maar natuurlijk niet het hele PVV-programma. Dus die meneer moet gewoon niet zeuren."
Ook Niels Hoefnagels van D66 in de provincie vindt de opmerkingen van Dercksen onzin. Volgens hem is het omgaan met de islamisering in Nederland iets dat in Den Haag en niet in de provincie besproken moet worden.

ZWART-WIT

Toch is ook de D66'er niet helemaal tevreden met het Kieskompas zoals die er nu ligt. Hij vindt sommige stellingen te zwart-wit en dat zou niet goed vertalen naar genuanceerdere meningen. Zo is er bijvoorbeeld een stelling die vraagt of mensen vinden dat er meer fietspaden en minder asfalt moet komen. D66 is voor fietspaden maar niet per definitie tegen asfalt.
Krouwel raadt gebruikers van het Kieskompas daarom aan om gebruik te maken van de optie om van losse thema's en stellingen te kijken hoe partijen erover denken. Op die manier krijgen gebruikers volgens de politicoloog het beste advies.
Het Kieskompas is vanaf dinsdag te vinden op rtvutrecht.nl/kieskompas.

André Krouwel over kritiek op Kieskompas en beste manier van gebruik
Kieskompas Statenverkiezingen online

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.