Vianen lonkt nadrukkelijk naar Zederik en Leerdam

VIANEN - Vianen richt zijn pijlen op een bestuurlijke fusie met Zederik en Leerdam. De gemeenteraad besloot dinsdagavond dat er een onderzoek komt om te kijken of dat haalbaar is.
Vianen is met 20.000 inwoners te klein om alleen door te gaan, vindt de gemeente. Ondanks de wens om te fuseren met een aantal Zuid-Hollandse gemeenten, wil Vianen wel graag bij de provincie Utrecht blijven horen. De gemeente zal die wens kenbaar maken aan de begeerde fusiegemeenten, die samen de Vijfheerenlandengemeente moeten gaan vormen.
Een breekpunt is het nog niet, zegt D66. Arie de Groot: "Dat is niet zo geformuleerd, maar misschien dat dat in het wensenlijstje wat harder neergezet wordt. Op dit moment niet. We hebben nu gezegd dat we in open dialoog gaan met de diverse partijen en dat we nadrukkelijk deze wens neerleggen."

PROVINCIE UTRECHT

De provincie Utrecht laat weten het geen probleem te vinden als Vianen fuseert met gemeenten in Zuid-Holland. Het uitgangspunt is dat herindelingen van onderaf tot stand komen. Het initiatief ligt dus bij de gemeenten, stelt de provincie.
De provincie Utrecht vindt het ook geen halszaak dat Vianen zich richt op Zuid-Hollandse gemeenten, zegt woordvoerder Sonja van Galen. "Als ze fuseren met een andere gemeente binnen een andere provincie vinden we dat wel jammer. Maar als zij zich thuisvoelen bij de andere gemeenten, dan vinden we het prima als ze willen fuseren."
Het haalbaarheidsonderzoek moet dit jaar zijn afgerond.

Sonja van Galen, woordvoerder van commissaris van de koning Van Beek over de fusie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.