Foto veroorzaakt Utrechtse zeehondenhype

UTRECHT - Utrecht raakt woensdag langzaam in de ban van een zeehond. Henk Greuter spotte het dier in het Amsterdam-Rijnkanaal. Op Twitter schrijft iemand er ook een in de Oudegracht te hebben gezien.
Henk Greuter zag de zeehond dinsdag toen hij ter hoogte van Ikea fietste. Hij stapte af om beter te kijken en maakte een foto. "Ik kon niet goed zien wat het was op de fiets dus ik was even afgestapt. Toen zag ik tot mijn grote verbazing dat er een zeehond in het water zwom. Ik heb geen idee hoe dat beestje daar terecht gekomen is", schrijft hij.
Woensdag plaatste iemand die zichzelf op Twitter Precious Dixx (@nienneus) noemt een foto van een zeehond in de Oudegracht. "Wtf? Ik liep net langs de #Oudegracht en zag dit en ik zweer dat het op een zeehond leek! #utrecht #itsabeautifulday", schrijft ze. Vorig jaar circuleerde ook een foto van een zeehond in de Oudegracht op sociale media. Die bleek later nep.

RIJKSWATERSTAAT

Rijkswaterstaat laat weten dat medewerkers nog geen melding hebben gemaakt van een zeehond in het Amsterdam-Rijnkanaal. "Maar dat wil niet zeggen dat hij er niet is", zegt woordvoerder Sylvia Bos. "Wandelaars langs het kanaal melden dit niet bij Rijkswaterstaat. Als hij er is, wordt er ook niks tegen gedaan. Hij kan prima leven in het schone water van het kanaal."
Zeehonden duiken vaker op in de regio Utrecht. Zo zag een omwonende in augustus 2013 een zeehond zwemmen in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. In 2011 waren veel mensen in de ban van een zeehond die bij Vianen in de Lek werd gespot. Het dier werd Lekkie gedoopt, maar werd later bij Vreeswijk dood gevonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.