"Behoud Zuluhangar vliegbasis Soesterberg"

SOESTERBERG - De Zuluhangar op het militaire deel van de voormalige vliegbasis Soesterberg wordt mogelijk gesloopt. Niet doen, zegt historicus André Viersen. Volgens hem is het gebouw van waaruit straaljagers werden gelanceerd van "historisch enorme waarde".
In de Zuluhal stonden 24 uur per dag 7 dagen per week twee straaljagers klaar die binnen vijf minuten de lucht in konden. Ze werden ingezet om Russische en Oost-Duitse toestellen te onderscheppen boven Noord-West Europa. Volgens Viersen is de hangar één van de iconen van de Koude Oorlog.
Defensie gebruikt de hal nu voor opslag van voertuigen van een speciale eenheid, maar het gebouw staat in de weg en is vervallen. Bovendien moet Defensie veel bezuinigen en is het maar de vraag of er geld voor het behoud is.
Viersen denkt dat behoudt helemaal niet veel hoeft te kosten. Ook zou de hangar met enkele reparaties nog jaren voor opslag ingezet kunnen worden.
Het besluit over de Zuluhangar neemt Defensie binnenkort. Tot die tijd blijft de hal een opslagplek voor voertuigen van Defensie en daarmee verboden terrein.

Pleidooi voor behoud Zulu-hangar vliegbasis Soesterberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.