Man met pistool dringt redactie NOS binnen

De binnendringer.
De binnendringer. © NOS
HILVERSUM - De politie heeft donderdagavond in een studio van de NOS op het Mediapark in Hilversum een gewapende student uit Pijnacker overmeesterd. Hij eiste zendtijd. De uitzending van het NOS Journaal van 20 uur werd onderbroken. Direct na het incident werd groot alarm gegeven en moesten de circa tachtig NOS-medewerkers het gebouw verlaten.
Volgens NOS-verslaggever Martijn Bink kwam de man vlak voor het Journaal van 20 uur de redactieruimte op. De man, Tarik Z, is volgens Bink naar een studio gedirigeerd die niet in gebruik was. Terwijl Bink, een technicus en een bewaker met hem naar de studio liepen, zei hij dat hij van een hackerscollectief is. Daarna is door de redactie in Den Haag, met wie Bink in contact stond, de politie gebeld.
Terwijl Z. in een niet gebruikte studio werd afgeleid, reed de politie naar de NOS-redactie. NOS-medewerkers in Den Haag konden meekijken en zagen hoe meerdere agenten de man met getrokken pistool overmeesterden. Hij gooide het pistool weg, gaf zich direct over en moest van de politie op zijn buik gaan liggen. "Bij elke verdachte beweging wordt onmiddellijk geschoten", aldus een van de agenten tegen de 19-jarige binnendringer.

VOORBEREID

Hoofdofficier van justitie Johan Bac zei in een persconferentie, enkele uren na het incident, dat Tarik Z. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving, illegaal wapenbezit en bedreiging. Burgemeester Pieter Broertjes zei dat de politie voorbereid was op een incident als deze. De beveiliging van de NOS was volgens hem niet adequaat, al roemde hij de NOS-bewaker wel, die koelbloedig handelde en de man om de tuin wist te leiden.
De 19-jarige komt niet voor op de lijstjes met potentiële terroristen, had geen strafblad of antecedenten. Zijn actie zou ook niets te maken hebben met de radicale islam. Bac wilde verder niets zeggen over de verdachte. Een medestudent van Z. zei tegen de NOS dat hij scheikunde studeert aan de TU Delft en Leiden. Hij is volgens de medestudent een gewone jongen die niet echt opviel.
Volgens minister Opstelten lijkt het te gaan om een eenmansactie. "Maar de zaak is nog in onderzoek." Het wapen van de man is volgens de politie nep. Bij de woning van Tarik Z. in Pijnacker is donderdagavond groot onderzoek gedaan en heeft de politie een auto in beslag genomen.

BRIEF

Hart van Nederland heeft een brief in bezit die de binnendringer aan personeel van de NOS zou hebben gegeven. "Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek", begint de brief. "Ik ben zwaarbewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen." In de brief eist de man dat hij de uitzending van het NOS Journaal kan overnemen.
Zodra de man met het pistool controle over de uitzending zou hebben, wilde hij dat de presentator live een verklaring zou voorlezen. Daarna wilde de binnendringer zelf het woord nemen. Niet duidelijk is wat hij wilde zeggen, maar het zou te maken hebben met de rol van de inlichtingendiensten in de maatschappij.
Toen de man geboeid naar buiten kwam heeft BInk hem nog een paar vragen gesteld. "Of hij door een organisatie was gestuurd, of hij terroristische motieven had, hij zei van niet. Ook wilde hij geen mensen verwonden of doden."

Politie overmeestert man met pistool in studio NOS

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.