Amersfoort start opleiding tot sloper

AMERSFOORT - In Amersfoort is een slopersopleiding van start gegaan. Op de mbo-opleiding leren studenten hoe ze bijvoorbeeld verantwoord een muur moeten omhalen, of hoe ze het beste materialen kunnen scheiden voor recycling.
Rik is een van de studenten die de opleiding gaat volgen en hij is blij dat de studie er komt. "Er kan van alles gebeuren als je bijvoorbeeld met gevaarlijke machines werkt of als er muren omvallen. Maar je bent ook met gereedschap bezig. Dan is het goed als je je vak erkent."

RECYCLING

Sjaak Vinken van MBO Amersfoort is een van de drijvende krachten achter de komst van de studie. Volgens hem moest de opleiding er komen omdat slopen niet meer zoals vroeger gaat. Zo wordt er tegenwoordig veel meer gerecycled.
"Je moet echt afval scheiden, je moet kennis hebben van gebouwen. Je brengt dat naar de gemeentewerf, daar wordt het allemaal keurig gescheiden, want dat is geld geworden. Heel veel afval wordt weer nieuwe grondstof en hergebruikt. Dat zul je in de toekomst erg nodig hebben."
De opleiding is vooral belangrijk omdat het vak niet uit een boekje te leren is, zegt voorzitter Siem Zeilemaker van de Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf. "In het klaslokaal kunnen de leerlingen allerlei dingen demonteren. De jongens gaan vier dagen per week naar een werkgever en één dag per week naar school, dus ze zullen veel praktijkervaring opdoen."
De opleiding gaat volgende week van start.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.