FNV sleept Smallsteps voor de rechter

AMERSFOORT - Vakorganisatie FNV spant een rechtszaak aan tegen kinderopvangorganisatie Smallsteps. De vakbond eist dat Smallsteps alle ontslagen werknemers van de failliete Amersfoortse kinderopvang Estro alsnog overneemt met behoud van alle rechten. Dit meldde de FNV vrijdag.
Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2600 werknemers direct een doorstart onder de naam Smallsteps. 130 andere locaties werden niet overgenomen en duizend werknemers verloren hun baan. Een aantal bestuurs- en directieleden van Estro ging wel mee naar Smallsteps.
Volgens de vakbond blijkt uit onderzoek dat onder een dekmantel van faillissement de overname tot in de puntjes geregisseerd is. "Het faillissement was slechts een middel en niet het doel." De FNV stelt dat hier sprake is van een 'overgang van onderneming' en vindt dat Smallsteps hier naar dient te handelen.
De FNV opende een meldpunt voor werknemers en andere gedupeerden van het 'flitsfaillissement' waar honderden reacties op binnen zijn gekomen. Een deel hiervan is gebruikt voor het onderzoek dat tot de dagvaarding heeft geleid.
Uit alles blijkt volgens de vakbond dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren om een overname voor te bereiden, "om op een zo goedkoop mogelijke manier van de opeenstapeling van gemaakte schulden af te komen. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen. Ze onderhandelden daardoor alleen met zichzelf."
Behalve het personeel en ouders is ook de kinderopvangbranche hier de dupe van geworden, omdat er oneerlijke concurrentie is ontstaan, stelt FNV. "Door deze overnameconstructie hoefden bijvoorbeeld de torenhoge huurachterstanden van niet overgenomen locaties niet afgelost te worden, terwijl andere organisaties nog steeds met deze kosten kampen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.