Ontruiming dreigt voor V&D Utrecht

UTRECHT - V&D moet snel de huur betalen van het pand aan de Rijnkade in Utrecht, anders moet de winkel worden ontruimd. Dat stelt de eigenaar IEF Capital in een kort geding. De V&D zegt in een reactie de gang naar de rechter niet te begrijpen: "Wij dachten dat we nog in de onderhandelingsfase zaten."
De V&D zit in financieel zwaar weer en de Amerikaanse moedermaatschappij Sun Capital Partners wil alleen investeren in de winkelketen als werknemers en verhuurders ook een flinke duit in het zakje doen. Werknemers zouden loon moeten inleveren en verhuurders moesten afzien van vier maanden huur. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij zowel werknemers als verhuurders.
IEF stelde daarop V&D voor om snel minder oppervlakte te gaan huren. Daar werd volgens de V&D nog over gesproken. "Het voorstel van IEF konden wij niet accepteren, omdat het een negatief effect zou hebben op de omzet en de winstgevendheid van V&D", zegt Don Roach, CEO a.i. van V&D.
"Wij hebben aangegeven een tegenvoorstel te doen wat naar onze mening voor beide partijen gunstig is. We zijn op dit moment nog bezig met de afronding daarvan. We hebben nog steeds vertrouwen in een positieve uitkomst van onze gesprekken met de verhuurders", aldus Roach in de verklaring.

SCHADE

IEF Capital is klaar met de V&D, blijkt uit een verklaring van het bedrijf. "V&D heeft IEF Capital steeds verzekerd dat de geruchten over slechte financiële omstandigheden niet juist waren en een verlenging van de kredieten aanstaande zou zijn. Tien dagen geleden bleek dat niet alleen de verhuurder maar ook het personeel onjuist is voorgelicht", zegt het vastgoedbedrijf in een verklaring.
Volgens IEF is meegedacht om de V&D's open te houden en was het bedrijf daar met de Nederlandse directie van V&D ook uitgekomen, maar hebben de Amerikaanse aandeelhouders een streep door de afspraken gezet. "IEF Capital betreurt dit zeer en ziet derhalve geen andere oplossing dan in een kortgeding ontruiming van haar winkels te vorderen." Het vastgoedbedrijf wil de panden nu zo snel mogelijk aan andere winkels verhuren.
Utrecht is niet het enige filiaal waar ontruiming dreigt. IEF heeft ook filialen in Amsterdam, Den Haag en Maastricht in bezit en dreigt ook daar met ontruiming. Een andere vastgoedeigenaar eist hetzelfde voor de winkels in Deventer en Apeldoorn.
De FNV heeft namens de werknemers ook al een gang naar de rechter aangekondigd. De Amerikaanse aandeelhouders hebben een loonoffer tot 10 procent opgelegd en dat vindt de vakbond onbehoorlijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.