Nabestaanden MH17 bijeen in Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De nabestaanden van de slachtoffers van de neergestorte MH17 zijn vrijdag samengekomen in Nieuwegein. Ze kregen daar te horen dat er volgende week zaterdag opnieuw stoffelijke resten van MH17-slachtoffers worde overgebracht naar Nederland. Ook kregen ze een toelichting over het onderzoek naar de ramp van voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
Joustra zei dat de nabestaanden begin maart op luchtmachtbasis Gilze-Rijen de wrakstukken van het toestel kunnen bekijken. De exacte datum is nog niet bekend.
De wrakstukken zijn in december naar de basis toegebracht voor onderzoek. De resten zijn gefotografeerd en op sporen onderzocht. Ook is een selectie gemaakt van de stukken die nodig zijn voor de reconstructie van een deel van het toestel, aldus de onderzoeksraad.
Luchtvaartonderzoekers uit verschillende landen gaan half februari aan de slag om de restanten van het toestel nader te onderzoeken. Ze kijken bijvoorbeeld naar breukvlakken en inslagpatronen. Met de aangekondigde driedimensionale reconstructie zal pas na het internationale onderzoek worden begonnen.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines crashte op 17 juli boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zo goed als zeker uit de lucht geschoten. De nabestaanden kwamen vlak na de ramp ook al bijeen in Nieuwegein. Toen waren ook koning WIllem-Alexander en koningin Máxima aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.