Een dag vol problemen op het spoor, NS en ProRail op matje

UTRECHT - Het treinverkeer rond Utrecht is sinds 21.00 uur zo goed als normaal. Er vallen nog wel treinen uit, maar de grote problemen die er de hele maandag waren door een grote sein- en wisselstoring lijken voorbij.
Gestrande reizigers zijn woedend over de gebrekkige informatievoorziening. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil zo snel mogelijk tekst en uitleg van ProRail en NS over de storingen en incidenten op het spoor de afgelopen weken. Ze heeft de directies van de twee bedrijven daarover maandag benaderd. Reizigersvereniging Rover eist dat er wordt ingegrepen bij ProRail: "Dit is geen incident meer, het is een structureel probleem. Het is nu hoog tijd in te grijpen bij de ICT-afdeling van ProRail. Doormodderen is geen optie."
De storing begon maandag om 08.30 uur. Rond 10.30 uur werd gemeld dat de problemen waren verholpen. Het lukte daarna de hele dag niet meer de treinenloop weer volgens dienstregeling op gang te krijgen, onder meer omdat materieel op verkeerde plekken stond. De NS repte over "een logistieke puzzel". Omdat Utrecht CS een belangrijk spoorknooppunt is, hadden reizigers in grote delen van het land last van de storing.
Reizigers via Utrecht kregen in eerste instantie het advies om hun treinreis uit te stellen. Later werden omleidingsroutes geadviseerd. In sommige plaatsen zette de NS bussen in, maar die zaten soms heel vol. Spoorbeheerder ProRail werkte er in de loop van de middag met prioriteit aan om op belangrijke intercitytrajecten weer twee treinen per uur te laten rijden.

Verslaggever Hanneke van Steen op Amersfoort CS.
René Vegter van ProRail over de problemen op het spoor (1).
René Vegter van ProRail over de problemen op het spoor (2).
Reizigersorganisatie Rover over de grote storing.
Een dag vol problemen op het spoor

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.