Pechtold: Reserves moeten provincie impuls geven

PROVINCIE UTRECHT - Provincies moeten een flink deel van hun spaargeld investeren in de regionale economie. D66-leider Pechtold wil de economie op die manier een flinke zet in de rug geven.
De provincies hebben gezamenlijk voor bijna 15 miljard euro op de bank staan, volgens D66. Op de rekening van de provincie Utrecht staat 300 miljoen, dat verdiend is na de privatisering van het Utrechts energiebedrijf.
Dat geld kan in duurzame groei en innovatie worden gestoken. Zo zou Utrecht zo'n 50 miljoen euro moeten uitgeven aan de aanleg van brede en goed verlichte fietspaden om het woon-werkverkeer op de fiets te stimuleren. Zo denkt D66 Utrecht aan een nieuw fietspad van Zeist naar Amersfoort.

NIET ALLES UITGEVEN

Het is volgens Pechtold niet de bedoeling dat de provincies alle reserves opmaken. "Geef de komende jaren een paar miljard uit", zegt de D66-partijleider. "Sommige provincies hebben zelfs de afgelopen jaren er alleen maar geld bij gekregen. Dat vind ik niet de taak van een overheid. Een overheid moet geld gebruiken, niet alles op de bank zetten."
De reserves van de provincies zijn voor een deel afkomstig van energiebedrijven, die vroeger eigendom waren van de provincies.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.