Mantelzorger (84) uit Doorn krijgt opnieuw cel voor wurgen echtgenote

DOORN - De hoogbejaarde mantelzorger uit Doorn die oktober 2013 zijn zieke vrouw (86) wurgde is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee voorwaardelijk.
De rechter veroordeelde de man eerder tot anderhalf jaar cel wegens doodslag. Het OM vindt dat de inmiddels 84-jarige Henk K. schuldig is aan moord en ging in beroep. Ook het gerechtshof stelt echter dat het gaat om doodslag, omdat de man niet eerder van plan was zijn vrouw om te brengen en in een gemoedsopwelling handelde.
De oververmoeide man wurgde zijn dementerende echtgenote met zijn handen en zijn broekriem toen zij als gevolg van Parkinson hevig begon te trillen. Hij belde daarna zelf de politie. "Ik was op en wilde dat het stopte", verklaarde de man.
De man krijgt toch weer een gevangenisstraf opgelegd omdat hij een bewuste keuze heeft gemaakt geen hulp toe te staan. Volgens het hof wordt met de uitspraak ook een signaal afgegeven. Door de toenemende vergrijzing en het aantal mantelzorgers moet duidelijk worden dat hulp vragen altijd verstandig is.
De vrouw en de man weigerden de van buiten aangeboden hulp te accepteren. De rechters hebben er rekening mee gehouden dat de kinderen en kleinkinderen van het slachtoffer zich vergevingsgezind hebben opgesteld en dat ze niet wilden dat de man opnieuw in de cel zou belanden.
De man hoefde eerder niet de gevangenis in. De rechtbank vond dat hij op vrije voeten mocht blijven tot er een definitieve straf lag. K. kan nu nog in cassatie gegaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.