Utrecht volgt 19 mogelijke jihadisten

UTRECHT - De gemeente Utrecht volgt op dit moment negentien inwoners van de stad die jihadganger zouden kunnen zijn. Onder die negentien personen zijn vijf mensen die jonger zijn dan achttien jaar. Deels zijn dat kinderen uit uitgereisde of weer teruggekeerde gezinnen. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen dinsdag in een brief aan de raad.
Van Zanen is zeer terughoudend met informatie over de aanpak van radicalisering in Utrecht om de vertrouwensrelatie met netwerken uit die kringen niet te beschadigen. Ook wil hij niet dat cijfers terug te leiden zijn naar bepaalde inwoners van de stad.
Nadat de politie op 20 januari de ouderlijke woning van een 18-jarige jihadverdachte Zaid K. in Overvecht was binnengevallen, vroegen bijna alle raadsfracties om meer informatie. Het paspoort van deze verdachte was gevonden bij de antiterreuractie in het Belgische Verviers.
Volgens de gemeente zijn twee Utrechters mogelijk gesneuveld in de strijd in Syrië. Twee andere Utrechters zijn tegengehouden, toen bleek dat ze uitreisplannen hadden. Negen mensen, onder wie vier kinderen, zijn weggeweest maar weer teruggekeerd. Zes inwoners, onder wie een minderjarige, zijn vertrokken. Het staat volgens Van Zanen niet vast dat zij zich allemaal hebben aangesloten bij de strijd in Syrië. Ze kunnen ook op familiebezoek zijn, zegt hij.
"Voor een deel van de informatie zijn wij afhankelijk van signalen van familie, kennissen en sleutelfiguren", schrijft Van Zanen namens het college. "De motieven voor vertrek en terugkeer van uitreizigers zijn niet altijd bekend en houden vaak geen verband met een terroristisch motief, bijvoorbeeld humanitaire motieven, de wens zich elders definitief te vestigen of familiebezoek. Bij elk van deze casussen is er contact met de familieleden en/of terugkeerders en is waar nodig hulpverlening (in het gezin) aanwezig."
Het college vermeldt niets over eventuele ronselaars of de functie van (huiskamer)moskeeën. Het stadsbestuur was eerder terughoudend met het geven van aantallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.