RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Grote zorgen over sluiting kerken door Utrechtse kardinaal

1/2
UTRECHT -

De kritiek op de Utrechtse kardinaal Eijk neemt toe, helemaal nu hij is begonnen met de massale sluiting van kerken. De geestelijke ziet zich inmiddels geconfronteerd met een actiegroep.

Met name in het oosten van het land gaan tientallen kerken dicht. In vergelijking daarmee valt het in Midden-Nederland mee. Alleen in de stad Utrecht wordt stevig ingegrepen met de sluiting van vijf kerken.

De dorpskerken lijken de dans te ontspringen, maar schijn bedriegt volgens Ad de Groot, voorzitter van de katholieke actiegroep Bezield Verband. "Het is stilte voor de storm. Alle 300 gemeensschapppen gaan opgeheven worden, als Eijk zijn beleid voortzet."

De Groot heeft geen goed woord over voor het beleid van aartsbisschop Eijk. Hij vreest dat door de sluitingen veel katholieken de kerk verlaten. "Eijk is zijn fundament aan het verliezen met zijn draconische maatregelen. Dan heb ik het over de parochiebesturen en de pastors die zijn beleid moeten uitvoeren."


PROCEDURES

De Groot hoopt dat de druk op de Utrechtse kardinaal zo gaat toenemen dat hij wel iets mˇet doen met alle kritiek. Zijn actiegroep gaat ook procedures opstarten om de sluitingen aan te vechten. Hoe kansrijk dat is, is de vraag, stelt Petra Stassen, van de Utrechtse stichting Kerkelijk Waardebeheer. Zij is gespecialiseerd in overlevingsadvies aan kerken. "Het is belangrijk is dat het exploitabel is. Dan hoeven de kerken niet te verdwijnen."

Komende zaterdag komen de bezorgde katholieken samen om over de problemen te praten. Het is een besloten bijeenkomst, want de medewerkers van het bisdom zouden zich niet veilig voelen om vrijuit te spreken.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -