CDA Utrecht: Meer geld naar aanpak radicalisering

UTRECHT - Utrecht moet meer geld en mankracht vrijmaken voor de aanpak van radicaliserende jongeren. Dat zegt het CDA in de stad. De partij reageert daarmee op de publicatie van het mogelijke aantal Utrechtse jihadstrijders, dinsdag door het college van B en W. De lokale politici hadden om de cijfers gevraagd na de inval vorige maand bij de Utrechtse jihadist Zaid K.
De stad zegt in totaal negentien inwoners, onder wie vijf minderjarigen, in de gaten te houden die mogelijk jihadganger zijn. Het CDA is daarvan geschrokken en vindt dat de stad meer moet doen om radicalisering te voorkomen.
"Het is toch erg shockerend als mensen met een gezin naar een oorlogsgebied trekken", zegt CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. "Het laat zien dat het belangrijk is, ook om de kinderen te beschermen, dat we daar iets tegen doen", aldus Van Waveren.

DE-RADICALISEREN

Het CDA zegt dat het niet alleen gaat om de 19 mensen die nu in beeld zijn. "Daar zit natuurlijk veel meer omheen en daarvoor moet je mensen hebben om die anderen ook in de gaten te houden. En te kijken of je die kunt de-radicaliseren", zegt Van Waveren. Hij wil onder meer dat de Utrechtse moskeeën nauwer worden betrokken bij de aanpak van radicalisering.
Bouchra Dibi van de PvdA is het met Van Waveren eens. "Ik wil een debat over het intensief betrekken van imams, moskeeën, ouders en scholen. Die vind ik in de plannen van de gemeente nog te weinig voorkomen."
Dibi roept de Utrechters op om alert te zijn. "Ik vertrouw tegelijkertijd wel op de politie, het OM en de burgemeester. Ik denk dat die goed werk doen en de boel goed in de gaten houden, maar de zorg blijft er natuurlijk altijd", zegt de politica.
SYRIË
Volgens de gemeente zijn twee Utrechters mogelijk gesneuveld in de strijd in Syrië. Twee andere Utrechters zijn tegengehouden, toen bleek dat ze uitreisplannen hadden. Negen mensen, onder wie vier kinderen, zijn weggeweest maar weer teruggekeerd. Zes inwoners, waaronder een minderjarige, zijn vertrokken.
Het staat volgens burgemeester Jan van Zanen niet vast dat zij zich allemaal hebben aangesloten bij de strijd in Syrië. Ze kunnen ook op familiebezoek zijn, zegt hij. Van Zanen heeft niet aangegeven welke rol huiskamermoskeeën en ronselaars spelen bij de radicalisering. Binnenkort komt het onderwerp aan de orde in de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.