V&D verzacht loonoffer, kort geding CNV en FNV

UTRECHT - Warenhuisketen V&D gaat de aangekondigde loonmaatregel verzachten. De salarisvermindering van het personeel wordt nu in fases ingevoerd over een langere periode. Dit maakte de warenhuisketen woensdag bekend.
Met de loonmaatregelen wil het warenhuis zijn kosten verlagen. De salarisvermindering van 5,8 procent gebeurt in twee stappen: per 1 februari 2015 met 3 procent en vanaf februari 2016 met 2,8 procent. "Verder zullen we de maatregel rond de seniorenuren aanmerkelijk verzachten. Verdere invulling hiervan wordt op dit moment bekeken", aldus een woordvoerster.

KORT GEDING

Vakbond CNV maakte woensdag bekend dat het een kort geding begint tegen V&D vanwege het loonoffer. "Je kunt als werkgever niet eenzijdig ingrijpen in zulke belangrijke primaire arbeidsvoorwaarden als bijvoorbeeld het loon", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer.
Later op de dag maakte FNV bekend ook een kort geding aan te spannen tegen V&D wegens het eenzijdig doorvoeren van een salarisverlaging

ONTRUIMING

Dinsdag moest V&D al voor de rechter verschijnen omdat het onder zijn huurverplichtingen voor de winkels probeert uit te komen. Vastgoedbedrijf IEF Capital eiste in een kort geding de ontruiming van de vier belangrijkste filialen, in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. De uitspraak hierover is vrijdag.

HUURACHTERSTAND

Volgende week volgt nog een rechtszaak. Beleggingsmaatschappij Prowinko spant een kort geding aan om V&D uit zijn pand in Roermond te zetten wegens huurachterstand. Hiervoor is nog geen specifieke datum vastgesteld.
Ondanks de rechtsgang houdt CNV overigens wel de lijnen open naar V&D. Den Heijer: "Praten kan natuurlijk altijd, maar de rechtsgang zal doorgang vinden zolang V&D niet bereid is de loonmaatregelen van tafel te halen." Een datum voor het kort geding is nog niet bekend.

Portret van V&D Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.