Bewoners stationsgebied krijgen geld voor bouwhinder

UTRECHT - Bewoners van het stationsgebied in Utrecht kunnen aanspraak maken op geld uit een fonds dat de gemeente en provincie Utrecht, Corio, ProRail, NS en de Jaarbeurs hebben gevuld met 1,8 miljoen euro. Dat heeft de gemeente Utrecht donderdag bekendgemaakt.
Een bouwhinderfonds hoeft wettelijk niet."Maar we zijn het moreel natuurlijk wel verplicht", zegt directeur Albert Hutschemaekers van de gemeente Utrecht. In het stationsgebied wordt al jaren dag en nacht gebouwd, onder meer aan het Stadskantoor, de OV-terminal, een megabioscoop, fietsenstallingen en de Uithoftramlijn.
De compensatieregeling is alleen bedoeld voor mensen die in het gebied wonen en enkele zzp'ers die aan huis werken. Voor bedrijven bestaat al een compensatieregeling. Het gaat met terugwerkende kracht in vanaf 2010.
Voor overlast die langer dan drie jaar duurt, wordt een compensatie uitgekeerd van 120 euro per maand per woning. Bewoners kunnen ook via hun Verenigingen van Eigenaren (VvE) een beroep op het fonds doen. Als er erg veel herrie is, mogen de bewoners ook op kosten van de gemeente uitwijken naar een hotel.
De regeling is uniek in Nederland, zegt Hutschemaekers. Alleen voor de bouw van de Noord-Zuidlijn is een soortelijk fonds opgezet. Het fonds zal worden beheerd door een onafhankelijk fondsmanager. Vanaf april kunnen bewoners een aanvraag indienen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.