Gesprek bonden met V&D levert niets op

UTRECHT - Een gesprek tussen de vakbonden en V&D over de salarisverlaging die het warenhuisconcern voor zijn 5000 werknemers doorvoert, heeft donderdag niets opgeleverd. FNV en CNV zetten hun gang naar de rechter door. Dat hebben de onderhandelaars van de vakbonden na afloop van het gesprek gezegd.
V&D had de bonden uitgenodigd voor een gesprek over het voorstel dat het woensdag had gedaan. Dat kwam erop neer dat het loonoffer van 5,8 procent dat de werknemers van V&D verplicht moeten brengen niet in één keer wordt doorgevoerd, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar in twee stappen over een periode van een jaar.
"Er bleek verder geen ruimte te zijn om over te praten. Het is gewoon een nieuw dictaat", aldus FNV-onderhandelaar Niels Suijker. Volgens Suijker heeft V&D in het gesprek met de bonden aangegeven
"dat het heel, heel zwaar wordt" als zij niet instemmen. "Maar dat is voor ons geen reden om met het mes op de keel alsnog akkoord te gaan", aldus de vakbondsman.
De Amerikaanse eigenaar van de V&D, Sun Capital Partners, wil alleen investeren in de verliesleidende winkelketen als werknemers, leveranciers en verhuurders ook een duit in het zakje doen. Zo weigert Sun Capital Partners het complete huurbedrag te betalen. Verhuurder IEF stapte daarvoor al naar de rechter. Vrijdag wordt de uitspraak verwacht.
Overigens ging IEF donderdag toch weer in gesprek met de V&D.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.