FNV: Blokker voert stille sanering door

UTRECHT - Winkelketen Blokker voert een stille reorganisatie door, zegt de FNV. Het bedrijf ontslaat medewerkers volgens de Utrechtse vakbond oneigenlijk en vervangt vaste krachten vervolgens met tijdelijk personeel.
De vakbond ontving de laatste tijd veel vragen van medewerkers van Blokkerformules die geconfronteerd zijn met ontslag. "Dat zorgt voor veel onrust. Het heeft er alle schijn van dat Blokker een reorganisatie doorvoert, maar niet bereid is om zich aan de spelregels die hiervoor gelden te houden", zegt Niels Suijker van FNV Handel.
Dat was voor FNV aanleiding landelijke bijeenkomsten te organiseren voor winkelmedewerkers van Blokkerformules. Dat zijn Blokker, Marskramer, Bart Smit, Intertoys en Xenos. "De medewerkers gaven aan dat Blokker soms over lijken gaat om de ideale bezetting van zijn vestigingen te realiseren", zegt bestuurder Niels Suijker van FNV Handel.

NIET PASSEN

Blokkervestigingen werken gemiddeld met vier vaste medewerkers en voor de rest met tijdelijk personeel. De winkelketen wil in de toekomst hoogstens twee vaste krachten per filiaal en veel meer flexibele krachten, geeft Suijker aan. Oudere werknemers en medewerkers met een lang dienstverband krijgen dan te horen dat "zij niet meer passen in de nieuwe manier van werken".
Suijker: "Deze medewerkers worden onder druk gezet om vrijwillig akkoord te gaan met ontslag in ruil voor een vergoeding. Zo niet, dan wordt gedreigd met stappen."
De vakbond zegt vorig jaar al zeker dertig vakbondsleden, werkzaam bij Blokker, te hebben bijgestaan in een dergelijke ontslagzaak. De bond verwijt het bedrijf te reorganiseren tegen alle regels in. "Deze praktijken gebeuren zonder sociaal plan en zonder overleg met vakbonden en ondernemingsraad."
Een woordvoerder van Blokker wilde vrijdag niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen van FNV. "Wij herkennen ons er niet in", voegde hij eraan toe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.