"Belgische jihadist reisde met paspoort Utrechter Zaid K."

UTRECHT - Een Belgische jihadist die vorige maand om het leven kwam bij een antiterreuractie in Verviers, is met het paspoort van Utrechter Zaid K. Europa binnengekomen. Dat meldt het NRC Handelsblad zaterdagochtend. De Belgische jihadist zou een 'lookalike' zijn van Zaid, hierdoor kon hij onopgemerkt met het valse paspoort de grens passeren.
Vorige maand werd het paspoort van Zaid K. gevonden in de woning in Verviers waar een antiterreuractie plaatsvond. Eerst werd gedacht dat Zaid een van de doodgeschoten jihadisten was, daarna werd gemeld dat Zaid uit België zou zijn gevlucht. Een internationale klopjacht werd geopend; in Utrecht werd zijn ouderlijk huis in Overvecht doorzocht.
Opsporingsdiensten gaan er inmiddels vanuit dat Zaid niet in België is geweest, maar al maandenlang in Syrië zit. Hij zou in Syrië zijn paspoort hebben meegegeven aan een Belgische jihadist, die op zijn paspoort terugkeerde naar Europa en in België een aanslag voorbereidde.

TERUGKEER

Mogelijk wordt Zaid K., bij terugkeer naar Nederland, vervolgd wegens hulp bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Hiervoor moet bewezen worden dat hij zijn paspoort heeft afgestaan aan de Belgische jihadist.
Al eerder zijn jihadstrijders met valse paspoorten teruggekeerd naar eigen land. Sommigen doen dit om het land binnen te komen zonder opgemerkt te worden door de veiligheidsdienst. Voor anderen is het pure noodzaak: terreurorganisatie IS neemt paspoorten in van strijders die zich bij haar aansluiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.