SP tegen provinciebijdrage voor "goed gezicht" bij tourstart

PROVINCIE UTRECHT - De SP vindt het onzin dat de provincie Utrecht in totaal anderhalve ton wil uitgeven aan de start van de Tour de France in Utrecht. Eind januari maakte de provincie bekend dat het evenement alsnog kan rekenen op een financiële bijdrage.
De provincie geeft volgens een woordvoerder normaal geen geld uit aan sport en zou eerder ook geen uitzondering voor de Ronde van Frankrijk hebben willen maken. Vorige maand klonk echter een ander geluid. Het college van gedeputeerde staten ziet de tourstart nu als een kans om de provincie te promoten en stelt een ton en nog eens 50.000 euro beschikbaar. Een groot deel van de bijdrage wordt besteed aan de ontvangst van gasten uit onder meer Frankrijk en China.
Fractievoorzitter Ad Meijer van de SP kan zich daar niet in vinden. "Als je niets aan sport doet dan past het niet om bij zo'n prestigeproject ineens de beurs te trekken en daar een beetje een goed gezicht op te houden." Bovendien zijn er binnenkort verkiezingen en kan het nieuwe provinciebestuur het geld nog wel eens aan andere zaken willen besteden, aldus Meijer.
GroenLinks vindt de uitgave bescheiden in vergelijking met de 15 miljoen die met de organisatie van de tourstart gemoeid is. Fractievoorzitter Florian Bekker verwacht dat het bedrag voldoende is om de glans van het internationale evenement in Utrecht op de regio te laten stralen. "Het uit de betrokkenheid bij zo'n groot evenement in de regio en we geven internationale relaties, waar de provincie ook belang aan hecht, een goed welkom."
Provinciale Staten voert maandagmiddag een debat over de bijdrage aan de Grand Départ.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.