Natuurkundeleraar Gregorius College Utrecht krijgt eigen planetoïde

UTRECHT - Natuurkundeleraar en amateur-sterrenkundige Robert Wielinga (52) van het St-Gregorius College in Utrecht heeft een eigen planetoïde gekregen. De astronoom mag zijn naam verbinden aan een hemellichaam van ongeveer 5 kilometer groot, dat tussen Mars en Jupiter rond de zon draait.
Wielinga spreekt zelf van een enorme eer en maakte het nieuws aan zijn leerlingen bekend met de mededeling: "Ik heb een nieuwe baan, tussen Mars en Jupiter!" Zelf heeft hij zijn planetoïde, die op zo'n 250 miljoen kilometer van de aarde staat, nog niet gezien. Met de sterrenkijker is het hemellichaam erg moeilijk waar te nemen, maar volgens de natuurkundedocent moet het wel mogelijk zijn het te fotograferen.
Het kleine planeetje 12644 Robertwielinga is door de Internationale Astronomische Unie naar Wielinga vernoemd, omdat hij lesmateriaal over sterrenkunde ontwikkelde en geholpen heeft om astronomie populair te maken bij een groter publiek. Bij sterrenwacht Sonnenborgh werkte hij van 2002 tot 2014 aan exposities en publieksactiviteiten als de wekelijkse sterrenkijkavonden. Ook is hij voorzitter van de Sterrenkundige Kring Minnaert, de Utrechtse vereniging voor amateur sterrenkundigen, en bestuurslid bij de European Association for Astronomy Education.
Eerder viel een soortgelijke eer de Utrechtse Marieke Baan te beurt. De voorlichter bij de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie zag haar naam verbonden worden aan planetoïde 12631, die ook tussen Mars en Jupiter zweeft. Tussen beide planeten vliegen naar schatting tienduizenden kleine planeetjes in een baan om de zon. Volgens de website Astronieuws.nl hebben 350 planetoïden hebben nu een naam die iets met Nederland te maken heeft.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.