Lagere straf voor brand bij pizza-concurrent

RHENEN - De man die voor een concurrent een pizzeria in Rhenen in brand stak, moet vier maanden de cel in. De straf is aanzienlijk lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM wilde de man drie jaar de gevangenis in hebben.
September vorig jaar werd pizzeria Bella Venezia in het centrum van Rhenen in brand gestoken. Het pand werd volledig verwoest. Een maand later pakte de politie een 30-jarige man uit Afghanistan op. Volgens justitie stichtte hij de brand in opdracht van een concurrent, een paar honderd meter verderop.
De rechtbank vermoedt ook dat deze concurrent het brein achter de brandstichting is. Het gaat om de eigenaar van een grillroom. Volgens de rechtbank zou het goed kunnen dat deze medeverdachte degene is geweest die het vuur daadwerkelijk heeft aangestoken. Of en wanneer hij terecht staat, is nog niet bekend.
De rechtbank omschrijft de Afghaanse verdachte als een kwetsbare, zwakbegaafde man. Hij voelde zich sterk afhankelijk van de grillroom-eigenaar, die hem hielp een bestaan op te bouwen in Nederland. Uit loyaliteit werkte hij mee aan de brandstichting. De man heeft spijt en schaamt zich.
De rechtbank legt daarom een veel lagere straf op dan het Openbaar Ministerie had geëist: twintig maanden cel, waarvan zestien maanden voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.