8 jaar cel geëist tegen Utrechtse serieaanrander

UTRECHT/NIEUWEGEIN - Tegen de Nieuwegeiner die bekendstaat als de Utrechtse serieaanrander is acht jaar gevangenisstraf geëist. De 41-jarige Eduard M. stond dinsdag voor de rechter voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen.
De slachtoffers waren in alle gevallen jonge vrouwen die 's nachts alleen over straat liepen. De afschrikwekkende gebeurtenissen veroorzaakten veel onrust in de stad. Er waren speciale bijeenkomsten bij studentenverenigingen en jonge vrouwen startten een Whatsapp-groep om elkaar te waarschuwen.

WAPEN

In juni en november 2013 zou M. twee vrouwen hebben verkracht in de Catharijnesteeg bij de Nieuwegracht en in de Kerkstraat. Hij deed dat onder bedreiging van een vuurwapen en de tweede keer met een mes. De vrouwen moesten hem oraal bevredigen. Vorig jaar werden in juni en augustus twee vrouwen aangerand op de Drift en in de Keizerstraat. Ook die zaken worden gelinkt aan M.

DNA

De politie kwam in oktober bij de Nieuwegeiner uit na DNA-verwantschapsonderzoek. Slachtoffers hadden het sperma van de verkrachter uitgespuugd. Het onderzoek leidde naar de broer van de verdachte en uiteindelijk naar M. Er was sprake van een 100 procent match.

HERINNEREN

Bij de laatste aanranding werd het slachtoffer niet alleen betast, maar ook beroofd. De politie kon haar telefoon op afstand traceren en vond de buit in de auto van de verdachte Nieuwegeiner. Die beweert echter dat de spullen daar door een ander zijn neergelegd. Van de verkrachtingen zegt hij zich niets te kunnen herinneren. De aanrandingen en verkrachtingen vonden telkens plaats nadat M. uit zijn werk kwam en een joint had gerookt.

SLACHTOFFERS

Ouders van slachtoffers zaten dinsdag in de rechtszaal, evenals één van de getroffen jonge vrouwen. Zij vertelde dat ze nog altijd bang is en niet meer alleen over straat durft. Ze wilde toch in de rechtszaal zijn om M. aan te kunnen kijken. "Ik hoop dat hij zijn verdiende straf krijgt. Ik voel me vies", zei ze.

EMOTIELOOS

M., bleef emotieloos voor zich uit kijken, ook toen de officier van justitie gruwelijke details voordroeg uit de tenlastelegging. De Nieuwegeiner, die in de rechtszaal overkwam als een nette en welbespraakte man, deed er vooral het zwijgen toe. Wel wilde hij kwijt dat het gevangenschap hem zwaar valt. M. is in de PI Nieuwegein verplaatst naar een andere afdeling. Hij werd door medegevangenen bedreigd.
Het OM rekent het de verdachte aan dat hij wapens heeft gebruikt om de seksuele handelingen af te dwingen en nooit heeft willen meewerken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. "Een fikse straf is hier op zijn plaats, ook ter bescherming van de maatschappij", zei de persofficier.
De uitspraak is over twee weken.

Serieaanrander Utrecht voor de rechter
Verslaggever Rik Dogger bij de rechtbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.