Amersfoort aan vooravond forse bezuinigingen

AMERSFOORT - Amersfoort gaat met grote spoed bezuinigen. Dat blijkt uit een voorstel dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Volgend jaar moet bijna tien miljoen worden bezuinigd en voor de jaren daarna het dubbele.
Volgens de ChristenUnie gaat iedere inwoner van Amersfoort merken dat er bezuinigd wordt. "Dat wordt heel zwaar", zegt Simone Kennedy van de fractie. Ze hoopt dat de economie aantrekt en er weer woningen verkocht worden. "Dan kunnen hopelijk heel wat bezuinigingen teruggedraaid worden."
Ook D66 denkt dat er zware tijden aankomen voor de Amersfoorters, maar bezuinigen zal toch moeten. "Ten eerste omdat we preventief toezicht hebben, opgelegd door de provincie", zegt D66-raadslid Bart Huijdts. "De tweede reden is dat we inzien als stad dat we ons huishoudboekje goed op orde moeten krijgen."
De komende weken gaat de stad bepalen wáár het geld vandaan moet komen. Daar krijgen burgers ook een stem in. In april hoopt de gemeente met een definitief bezuinigingsvoorstel te komen.
De provincie heeft het toezicht ingesteld omdat de gemeente voor dit jaar en de komende jaren geen sluitende begroting heeft. Ook zijn de schulden te hoog en is de buffer te klein, aldus de provincie.

Amersfoort aan vooravond forse bezuinigen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.